Reeks #blogs over #zingeving
In haar TED talk vertelt Emily Esfahani Smith dat ze vroeger dacht dat het najagen van geluk hét doel van het leven was. Iedereen zei dat succes de weg naar geluk was. Dus zocht ze naar die ideale baan, die perfecte vriend, dat prachtige appartement. Maar in plaats van voldaan voelde ze zich onrustig en opgejaagd. En ze was niet alleen: haar vrienden worstelden daar ook mee. Onze maatschappij is geobsedeerd door geluk, maar ze bemerkte dat het meer voldoening geeft de zin te zoeken. Onderzoek toont aan dat mensen die de zin van het leven zien veerkrachtiger zijn, het beter doen op school en in hun werk, en dat ze bovendien langer leven. Dit alles zette haar aan het denken: hoe kunnen we een zinvoller leven leiden?
Ze interviewde vijf jaar lang honderden mensen en las duizenden pagina's psychologie, neurowetenschappen en filosofie. Alles overziend kwam ze tot de conclusie dat een zinvol leven vier "pijlers" heeft. De eerste is het gevoel ergens bij te horen. Dat gevoel komt voort uit relaties waarin je gewaardeerd wordt om wie jij vanbinnen bent en waarin jij anderen eveneens waardeert. Voor velen is ergens bij horen de meest essentiële bron van zin: de banden met familie en vrienden. Voor anderen is de tweede pijler de sleutel tot zin: een doel hebben. Het vinden van je doel is niet hetzelfde als het vinden van die baan die jou gelukkig maakt. De derde pijler der zingeving gaat ook om buiten jezelf stappen, maar op een totaal andere manier: zelfoverstijging. Zelfoverstijgende staten zijn de zeldzame momenten waarop je onttrokken wordt aan de drukte van het dagelijks leven: je zelfbesef glijdt van je af en je voelt je verbonden met een hogere realiteit.
De vierde pijler van zingeving is echt verrassend voor mij als narratief coach. “De vierde pijler is verhalen vertellen: het verhaal dat jij jezelf over jou vertelt. De gebeurtenissen in je leven vertellen, geeft duidelijkheid. Het helpt je begrijpen hoe jij geworden bent wie je bent. Maar we realiseren ons niet altijd dat wij ons eigen verhaal ook schrijven en dat we het ook anders kunnen verwoorden. Je leven is niet zomaar een lijst met gebeurtenissen. Je kunt je verhaal aanpassen, interpreteren en opnieuw vertellen, zelfs als de feiten je beperken.”
Een mooier pleidooi voor een Zelfonderzoek (ZKM) kun je bijna niet hebben. Je werkt daarmee meteen aan een zinvoller leven. Geluk komt en gaat. Maar als het leven echt goed is, en de dingen echt slecht, geeft zingeving je iets om aan vast te houden. 'Zingeving': het woord suggereert al een actief proces. Zingeving is echt een ontdekkingstocht, het zoeken naar de betekenis, het doel, het nut van het leven. Voor Victor Frankl is het streven naar een zinvol leven de essentie van het menselijke, met als bijproducten: geluk, geborgenheid, innerlijke vrede en geestelijke stabiliteit. Deze zin is specifiek, uniek en persoonlijk. Tussen ‘zin’ en ‘zijn’ bestaat er een fundamenteel spanningsveld. Mens-zijn betekent in zijn opvatting gevangen voelen tussen wat we zijn en wat we van plan zijn te worden.
Verder kijken en lezen:
* TED talk Emily Esfahani Smith
* Boek van Emily Esfahani Smith
* Doe de quiz van Emily Esfahani Smith
* Een boek van Victor Frankl
Diverse blogs over zingeving en geluk staan voor je klaar.
Houd de website in de gaten of wordt lid!
Online programma's
Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.
De ZelfReflector Zingeving is zeer geschikt als je, als eerste oriëntatie, op een gestructureerde manier wilt stilstaan bij de vraag naar de zin van het leven. Dit kan een persoonlijke verdieping geven of helpen om bepaalde ervaringen in een bredere context te plaatsen. Je gaat op zoek naar de thematiek in jouw levensverhaal en krijgt zo nieuw perspectief en concrete aanknopingspunten. Het totale Zelfonderzoek Zingeving of Levenskunst duur ongeveer 5 uur. Mocht er daarna nog behoefte aan verdieping zijn dan kunnen er vervolggesprekken gepland worden of eventueel een volledig Zelfonderzoek
overwogen worden.
Comments