top of page
Foto van schrijverAdrienne Schimmel

Gevoelens als basis voor groei

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Blogs over #EQ emotionele competentie


Het is al weer lang geleden dat ik een blog geschreven heb. Dat is enerzijds een goed teken, ik heb het lekker druk. Maar ik mis het wel! Als ik schrijf dan voel ik het in heel mijn lichaam. Mijn nieuwsgierigheid staat aan, ik lees, ik zoek, ik kijk, ik verbind, ik bruis en zo is schrijven voor mij een emotioneel proces. Drijfveren en motivatie worden gevoed door mijn gevoelens. Daar zit de inspiratie, zo ontstaat een creatieve stroomversnelling; flow. Dus wat mij helpt is een thema zoeken dat mij aan het hart gaat en daar over bloggen. De komende tijd staat het belang van gevoelens dan ook centraal.


In gesprek met collega’s en klanten gaat het de laatste tijd weer regelmatig over de nadruk die we leggen op het brein en op het belang dat we hechten aan cognitie. We zijn vaak opgevoed vanuit de mentaliteit ‘niet zeuren maar doorzetten’. Gevoelens zijn maar lastig, moeilijk en ingewikkeld. De laatste jaren brengen onderzoekers toch iets heel anders in beeld. Daar wil ik de aandacht maar weer eens op vestigen. Ik hoop hiermee je interesse te wekken, zodat je jezelf verder gaat verdiepen in deze boeiende ‘onderwaterwereld’.


Gevoelens zijn de motor!


Natuurlijk heb ik daar in het verleden al meer over geschreven. Het is de moeite waard om te beginnen met lezen bij het blog; Gevoelens als motor. Een blog over de ZelfKennisMethode als de Theory of Positive Desintegration (TPD). Dabrowski komt vast nog vaker voorbij, en krijgt gezelschap van o.a. Daniel Goleman, neuroloog Antonio Damasio en we beginnen nu met ‘Emodiversiteit’ van Jordi Quoidbach.


Emodiversiteit


Onderzoek laat zien dat ‘emodiversiteit (1)’ sterk bijdraagt aan zowel mentale als fysieke gezondheid! Emo-diversiteit is de mate, waarin je onderscheid kunt maken tussen verschillen in lichamelijke sensaties, emotionele gevoelens en ervaringen en de intensiteit daarvan. Hoe meer we ons bewust zijn van onze innerlijke wereld en hieraan ook woorden kunnen geven, hoe beter we in staat zijn woorden te geven aan wat er zich binnen in ons afspeelt en dat te delen met anderen. Als we het bij onszelf herkennen, kunnen we dit ook bij de ander zien.


“Het vermogen je eigen gevoelens te herkennen in intensiteit en nuancering is een vaardigheid en een belangrijke factor voor het ervaren van vitaliteit, veerkracht en welbevinden.”

Jordi Quoidbach


In onze begeleiding willen we als ZKM-coaches recht doen aan deze diversiteit en de ambivalentie van gevoelens. Denk maar aan een verandering van werk of positie, dat is een uitdaging. Je hebt zin om die aan te gaan, maar het geeft je misschien ook slapeloze nachten. Leuk, en spannend tegelijkertijd! Het inzicht in die ‘tegenkrachten’ brengt weer beweging. Je heb naast de voorbeelden in je leven waar het er donker en zwart uitziet, en je niet weet hoe je daarmee om moet gaan, altijd vergelijkbare situaties waarin je een bepaalde keus gemaakt hebt, waar je wel met een goed gevoel aan terugdenkt.

Juist in de combinatie van affectieve en motivationele aspecten ligt ook een belangrijk onderscheid tussen burn-out en depressie of chronische vermoeidheid. De basis van bevlogenheid ligt op de eerste plaats op het affectief niveau. ​Over-presteren is een vorm van zelfbevestiging, terwijl bevlogen werknemers het werk, interessant en de moeite waard vinden. Wanneer werknemers niet meer kunnen aangeven wat hun drijfveren zijn, dan zijn ze mogelijk opgebrand. In een gesprek kun je peilen naar welke kant de balans overhelt. Wat we als zinvol ervaren geeft ons energie, maar zinloos werk put ons uit.


Geluk is leren balanceren!


Het onderzoek van Jordi Quoidbach ondersteunt het belang van het inlassen van tijd voor positieve en fijne ervaringen gedurende een dag. Dat lijkt een inkopper, net als het belang van leuke sociale activiteiten die ons geluk verhogen. Maar het eerste wat we doen als we stress en druk ervaren, is het opzij zetten van deze leuke activiteiten. Dat zie ik zelf ook als coach bij mijn klanten met burn-out klachten, er worden activiteiten geschrapt; energievreters komen makkelijk in beeld; maar het is een stuk lastiger om ook echt tijd te investeren in activiteiten die energie geven, daar komt vaak een schuldgevoel bij kijken. Terwijl het verhogen van ons geluksgevoel ook direct invloed zal hebben op onze productiviteit.


Happiness Is a Delicate Balance | Jordi Quoidbach : https://youtu.be/uv-gLaNBx6g


In plaats van je emoties te onderdrukken, te verstoppen of te ontlopen en afleiding te zoeken, is het voor je gevoel van geluk juist goed om te oefenen met je gevoelens. Ze bewust te worden in je lichaam. Wat voel ik nu eigenlijk?


Gooi je anker eens uit...


En sta stil bij wat er in je omgaat. Wanneer je fysiek en gevoelsmatig weer in contact bent met je talenten voel je de beweging, het houvast, de warmte en de kracht. Gevoelens geven je zo richting om uit je valkuil te stappen. Je gedachten zijn vaak maar druk met het zoeken naar houvast, ze bewegen binnen je valkuil en zorgen ervoor dat je het contact met jouw binnenwereld verliest. Door te voelen verleg je de focus weer naar binnen. Zo ontstaat er weer balans tussen geven en nemen, tussen jou en de ander…


Gevoelens toelaten en leren begrijpen, helpt je groeien.


Je weet weer wat je wilt, je kunt je grenzen aangeven en je wordt zichtbaarder.


Talenteer Jezelf!




 

Bronnen:

1 Emodiversity and the Emotional Ecosystem van Quoidbach e.a (2014)

2 Bevlogenheid een begrip gemeten van Schaufeli & Bakker, 2004

3 De Zelf-Determinatie Theorie van Deci et al., 2001; Gagné & Deci, 2005,



Hoogsensitief en werk


Het maakt alle verschil of je als hoogsensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren, zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan, voelen het als een last. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk voor jouw werkgeluk. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek! ​ “Ik wil mijn veerkracht vergroten door meer acceptatie, en niet alle verantwoordelijkheden naar mezelf toe te trekken. Leren delegeren.


Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page